Tahukah anda, perempuan sgt hebat melakukan dua kerja dalam satu masa. Ehem.

Advertisements

ALLAH kan ada :)

Assalamualaikum 🙂

Image

Image

Image

Entry kali ni berkaitan dengan perasaan , ceewaahh , hehe , perasan atau tak ? dalam hidup ni , kita sentiasa merasa risau , takut , tak kisah lah tentang apa-apa pun , dan saya sebagai seorang manusia biasa juga , tak terkecuali berperasaan dan merasa begitu . Banyak benda yang saya risau kan , yang saya takut kan , termasuk anda juga kan ? 🙂 , Rasanya macam tak normal kalau seorang manusia tu tiada perasaan takut atau pun risau 🙂 , berbalik kepada cerita sebenar ,  *SORRY ENTRY TERGANTUNG* will continue later 🙂  , with love : Lalui hidup ini dengan tabah. Ikhlaskan niat kepada Allah. Allah juga sebaik-baik Pemberi balasan dan Penyelesai masalah

Mendidik jiwa sebenarnya memerlukan proses yg pnjang,bkn sekadar dlm tempoh tertentu dan tahap yg tertera sahaja. #Renungkan

Kasih Padamu Ya Rasulullah ft Hafiz Hamidun :)

Assalamualaikum 🙂

Image

Every day  , every second , keep replaying lagu  ni , best sanggaat , lebih  mengingatkan  kita  kepada  Rasulullah , pernah  nangis  dengar  lagu ni , huhu , serious kalau  kita  hayati betul-betul lirik lagu  ni , kita  sendiri  akan rasa rindu  kat  Rasulullah  dan  tetibe je air mata  akan  keluar  dengan  sendiri  😉

Saya sertakan lirik lagu ni juga , pleeeasee hayati betul-betul lirik dia 🙂

“Kasih Padamu”
 
Rasulullah
Dalam sirahmu
Kutemu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa
 
Kau diutus atas nama kebenaran
dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan
 
Walau diri bisa menakluki takhta
Tetap rendah hati penuh sederhana
Segalanya demi Lillahi Ta’ala
Azimat yang berharga
 
Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah
 
Rasulullah
Engkau tinggalkan semangat juang tertinggi 
Membina satu aqidah
Membangun iman
Bertahun di lapangan mujahadah
 
Sahih hadith dan Al-Quran
Menjadi sumber cahaya pedoman
Hanya itu yang kau wariskan
Akan selamat di dunia dan akhirat
 
Rasulullah
Terlalu Rindu
Padamu junjungan jiwa
Di dalam sunnah yang utama
Menyambungkan kasih denganmu
 
Rasulullah
Dalam sirahmu
Kutemu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa
 
Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah
 
Ya Rasululluh… Ya HabibAllah
Pabila terkenangmu, mengalir air mataku.. 🙂

It’s About Aurah :)

Assalamualaikum 🙂

Image

Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan mahram, bukan je dia menjaga maruah dirinya, tapi juga maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Sebab tu syariat menetapkan supaya wanita pakaiannya adalah pakaian yang longgar dengan warna yang tidak menarik menutup seluruh badannya dari kepala sampai ke kaki 🙂

Nabi saw. bersabda, “Wahai anakku Fatimah! Ada pun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya di dalam neraka adalah mereka yang tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya”  (HR Bukhari dan Muslim)

Bila dah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba awalkan solat. Cuba didik diri jadi orang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengkeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam. Barulah nampak Islam ini indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah. 🙂

Tambah Ilmu Dengan Membaca :)

Assalamualaikum 🙂

Image

Tolak tepi semua cerita korea , meh tambah ilmu dengan membaca buku-buku diatas ni :)Sekarang ni tengah baca buku “10 TOKOH IDOLA MUSLIMAH” , sambil2 selak menyelak buku Maza Yakni tu ^___^ ,, seriously best buku “10 TOKOH IDOLA MUSLIMAH” tu sebab kita kan muslimah , so bila baca buku tu , semua idola muslimah zaman Rasulullah dulu , diceritakan 🙂 , klau nak dibanding muslimahzaman sekarang dengan zaman Rasulullah , sangaat lah jauh bezanya 🙂 ,, kaguum sanngaat dengan muslimah zaman Rasulullah 🙂 ,kandungan buku ni mengikut turutan, dimulai dengan ibu Nabi S.A.W, Saidatina Siti Aminah, diteruskan isteri-isteri Baginda, Saidatina Siti Khadijah Binti Khuwailid dan Saidatina Aisyah, Siti Hajar – isteri Nabi Ibrahim AS, yang juga Siti Sarah , disambung pula dengan puteri Rasulullah SAW, Fatimah az-Zahrah, turut dimasukkan sejarah kisah cinta Siti Zulaikha dan Nabi Yusuf AS, juga srikandi Asma’ Abu Bakar, Asiah Muzahim – isteri Fir’aun dan Siti Rahmah– isteri Nabi Ayub AS.Seriouss besstt 🙂  ,, indah sanngaat kandungan buku ni , semakin kita baca semakin merasa sangat sedikit ilmu dan pengetahuan, apa lagi tentang junjungan besar kita , Nabi Muhammad S.A.W :’)

Jangan Pentingkan Diri Sendiri :)

Image

Nampak tak ? Nampak tak ? , ‘’ORANG YANG ALLAH SAYANG IALAH ORANG YANG SUKA TOLONG ORANG LAIN” , same goes to berbuat baik kepada org lain , jangan  pentingkan  diri , kita hidup kat dunia ni pun bukan sorang-sorangkan ? , Jadi  perkataan “tolong” tu tak akan lari  daripada  pendengaran  kita ,tak pun kita  sendiri willing   nak  tolong org lain dgn Ikhlas 🙂